Lambert I van Leuven  ‎(I66382)‎
Naam:
Lambert I van Leuven
_ALIA: Lambert I met de baard

Geslacht: ManMan
      

Doop: (circa 950)
Overleden: 12 september 1015 Florennes ‎(Belgièe)‎
Persoonlijke feiten en details
Doop (circa 950)
HuwelijkBurgerlijk huwelijk
Gerberga van Neder-Lotharingen - (circa 990)

Toon details Notitie: Gerberga bracht een deel van Neder-Lotharingen als bruidsschat met zich meegebracht en legde hiermee de basis voor het later Hertogdom Brabant.

Overleden 12 september 1015 Florennes ‎(Belgièe)‎

Titel graaf van Leuven ‎(1003-1015)‎
Laatste wijziging 22 maart 2020
Bekijk details betreffende ...


Directe familie  (F19939)
Gerberga van Neder-Lotharingen
- 1018
Hendrik I van Leuven
- 1038


Notities

Notitie
Stamvader van de Leuvense gravendynastie.

Samen met zijn broer Reinier zou hij door aartsbisschop Bruno de Grote verbannen zijn geweest. Na de dood van keizer Otto I keerden ze terug om het kasteel van "Bussud" ‎(Bossut?)‎ te belegeren, maar werden verslagen en opnieuw verbannen door keizer Otto II.‎[2]‎ In 973 zouden beide broers zijn teruggekeerd om Werner en Reinout, die hun vaders land in bezit hadden genomen, te bestrijden en te doden. In 976 deden Reinier en Lambert een tweede poging om hun bezittingen te heroveren. Ze werden op 19 april 976 verslagen bij Bergen maar kregen toen wel hun graafschappen van de koning terug. Lambert werd graaf van Leuven. Ook uit een andere bron weten we dat in 977 de zonen van Reinier III terug waren in hun vaderland. Door Lamberts huwelijk met Gerberga ‎(in 991 of later)‎, dochter van hertog Karel van Lotharingen, kwam hij in het bezit van het graafschap Brussel.

In 1003 wordt Lambert voor het eerst vermeld als graaf van Leuven, ter gelegenheid van zijn aanduiding als voogd over de abdij van Nijvel. Hij verwierf ook de voogdij over de abdij van Gembloers. Door dit voogdijschap moest hij instaan voor de bescherming van de abdijen, maar anderzijds verkreeg hij ook de territoriale controle over de uitgestrekte abdijdomeinen. In 1005 steunde Lambert Boudewijn IV van Vlaanderen in diens pogingen om het markgraafschap Valencijn te veroveren. In 1007 wordt vermeld dat graaf Lambert terug in de gratie is gekomen bij keizer Hendrik II. In 1012 benoemde de keizer Godfried de Kinderloze tot hertog van Neder-Lotharingen. Dit was tegen de zin van Lambert die deze functie zelf begeerde. Deze toewijzing bracht Lambert openlijk in conflict met de graven van de Ardennen. Het kwam zelfs zover dat Godfried de stad Leuven belegerde maar hij moest die onderneming zonder succes opgeven.

Lambert kwam daarna in botsing met Balderik van Loon, bisschop van Luik. Deze had besloten een burcht te bouwen te Hoegaarden. Dit was niet naar de zin van Lambert I, die de burcht als een bedreiging beschouwde. Toen de bisschop weigerde de bouwwerken stop te zetten, deed Lambert een inval in het Luikse gebied. De bisschop wist slechts met toegevingen zijn vazallen ertoe te bewegen hem bij staan in de strijd, maar in 1013 werd die te Hoegaarden dan toch beslecht. Mede door desertie van een deel der Luikse troepen wist Lambert de bisschop een bloedige nederlaag toe te brengen. Deze overwinning stelde Lambert in staat ook het graafschap Bruningerode ‎(ten zuidoosten van het graafschap Leuven)‎ te annexeren. In 1015 kwam het opnieuw tot een conflict met hertog Godfried. Lambert trok samen met zijn broer Reinier tegen hem op, maar sneuvelde bij Florennes ‎(1015)‎.

Om de vrede te herstellen tussen de Reiniers ‎(graven van Leuven en Bergen)‎ en het huis van Verdun werden huwelijksallianties aangegaan. Lambert II Balderik van Leuven huwde Oda van Verdun ‎(dochter van Gozelo I van Verdun)‎, en Reinier V van Bergen trouwde met een dochter van Herman van Ename ‎(die omstreeks die tijd graaf van Brabant was)‎.

De kroniekschrijvers schetsen een zeer negatief beeld van de oorlogszuchtige Lambert I. Ze verwijten hem geen respect te hebben voor vrouwen, kinderen en heiligdommen. Niet alleen dankzij de Karolingische bruidsschat van zijn echtgenote Gerberga ‎(het graafschap Brussel)‎, maar ook door geweld en intriges wist hij zijn territorium uit te breiden.

Huwelijk Gerberga bracht een deel van Neder-Lotharingen als bruidsschat met zich meegebracht en legde hiermee de basis voor het later Hertogdom Brabant.

Huwelijk Gerberga bracht een deel van Neder-Lotharingen als bruidsschat met zich meegebracht en legde hiermee de basis voor het later Hertogdom Brabant.


Bekijk notities betreffende ...


Bronnen
Geen bronvermeldingen voor deze persoon.

Bekijk bronnen betreffende ...


Multimedia
Geen multimedia-objecten voor deze persoon.
Bekijk media betreffende ...


Verwanten
Gezin met Gerberga van Neder-Lotharingen
Lambert I van Leuven ‎(I66382)‎
Doop (circa 950)
Overleden 12 september 1015 Florennes ‎(Belgièe)‎
Partner
Gerberga van Neder-Lotharingen ‎(I66383)‎
Doop (circa 980)
Overleden ongeveer 1018

#1
Zoon
Hendrik I van Leuven ‎(I66381)‎
Doop (circa 990)
Overleden 5 augustus 1038 Brussel ‎(Belgièe)‎